انواع حسگرهای ساعت های هوشمند

انواع حسگرهای ساعت های هوشمند ساعت‌های هوشمند این روزها به یکی از پرطرفدارترین گجت‌ها تبدیل شده‌اند. فرقی ندارد چند سالتان باشد، به چه سبک و استایلی لباس بپوشید و چه شغلی داشته باشید. در هر صورت، استفاده‌ از این گجت‌های همراه، کم‌کم به یک گزینه‌ی عالی برای افزایش کیفیت زندگی تبدیل شده است. باخبری از زمان، ابتدایی‌ترین کاربردی است که یک ساعت هوشمند می‌تواند برای شما فراهم کند. امکانات منحصر به فردی که این فناوری پوشیدنی به ما ارائه می‌کند، توسط انواع حسگرهای ساعت های هوشمند انجام می‌شود.

این گجت‌های پوشیدنی در طی چند سال اخیر با پیشرفت‌های ظاهری و فنی توانسته‌اند به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کنند. یک ساعت هوشمند، فقط یک جایگزین مناسب برای ساعت مچی نیست. در واقع ما یک کامپیوتر کوچک همراه دور مچ دست خود بسته‌ایم. قابلیت‌های عمومی ساعت‌های هوشمند در بیشتر موارد با هماهنگ شدن با تلفن همراه هوشمند قابل استفاده‌اند.

قابلیت‌های عمومی ساعت‌های هوشمند

ساعت هوشمند شما با دریافت اطلاعات از تلفن همراه هوشمندتان، اطلاعات روزمره‌ی مورد نیازتان را در اختیارتان قرار می‌دهد. مهم‌ترین اطلاعات می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • نمایش زمان
  • پیش‌بینی وضعیت آب‌وهوا
  • نمایش نوتیفیکیشن‌ها، تماس‌ها و پیام‌های ورودی
  • انتخاب و یا تغییر موسیقی
  • تنظیم و یا زوم دوربین
قابلیت‌های سلامتی و ورزشی ساعت‌های هوشمند

بهره‌مندی از قابلیت‌هایی که به طور خلاصه در بالا ذکر شد، به مدل و برند ساعت هوشمند شما بستگی دارد. برای مثال، ممکن است یک ساعت هوشمند امکان انتخاب و یا تغییر موسیقی در حال پخش را نداشته باشد یا نتوانید دوربین گوشی‌تان را با آن هماهنگ کنید. اگرچه کاربردهای عمومی این فناوری پوشیدنی کم نیستند، اما آنچه جذابیت آن‌هارا بیشتر می‌کند، قابلیت‌ها و کاربردهای مربوط به ورزش و سلامتی این گجت‌های دوست‌داشتنی است.

سلامتی برای ما به مانند ثروتی است که فقط با مراقبت منظم و مداوم می‌توانیم آن‌را حفظ کنیم. این امکان که هرروز برای چک‌کردن شرایط سلامتی و وضعیت جسمی خود به پزشک مراجعه کنیم، قطعاً برای ما وجود ندارد. با توجه به این موضوع، چه بهتر که یک کامپیوتر پوشیدنی کوچک همراهمان داشته باشیم که بتواند در هر موقعیتی از خواب گرفته تا کار و فعالیت، وضعیت جسمانی، ضربان قلب و فشار خون و موارد مشابه را بسنجد.

بعضی از این موارد با نصب نرم‌افزار روی گوشی هوشمند قابل دستیابی هستند. برای مثال، با نصب گام‌شمار روی گوشی هوشمندتان می‌توانید تعداد قدم‌هایتان را در یک بازه زمانی مشخص اندازه‌گیری کنید. برنامه‌های ورزشی مختلف نیز روی تلفن همراه هوشمند قابل نصب‌اند.

با طراحی و ساخت ساعت‌های هوشمند، حتی در صورتی که گوشی هوشمندتان در اطراف شما نباشد، اطلاعات فعالیت‌های جسمی به صورت روتین پایش و ثبت می‌شود و حتی در صورتی که خواب باشید هم می‌توانید از کیفیت خوابتان باخبر باشید. به عبارت دیگر، در ۲۴ ساعت شبانه‌روز فعالیت‌های فیزیکی شما ثبت و تحلیل می‌شوند. آیا تا‌به‌حال این سوال برای شما پیش آمده که فکر کنید قابلیت‌های سلامتی ساعت‌های هوشمند چطور کار می‌کنند؟ پاسخ این سوال به انواع حسگرهای ساعت‌های هوشمند برمی‌گردد.

پدومتر یا گام‌شمار

اولین حسگری که به سراغ بررسی آن رفتیم، پدومتر یا گام‌شمار است. پدومتر یکی از ابتدایی‌ترین و در عین حال پرکاربردترین امکاناتی است که برای پایش فعالیت بدنی یا سنجش میزان فعالیت شما در طول روز در اختیارتان قرار می‌گیرد. پدومتر با سنجش حرکات دست و لگن یا به عبارت بهتر، جهت حرکت بدن شما، تعداد گام‌هایتان را شمارش می‌کند.

یک ویژگی بسیار مهم این قابلیت، امکان هدف‌گذاری برای تعداد مشخصی گام در طی یک مدت زمان مشخص است. برای مثال، شما تصمیم می‌گیرید در ۸ ساعت آینده، ۲۰۰۰ قدم بردارید. هر زمان که تعداد قدم‌های شما به این عدد برسد، این سنسور، دستیابی به هدفتان را به شما اعلام می‌کند. هم‌چنین علاوه بر تعداد قدم‌ها، میزان مسافتی که طی شده و در بعضی موارد کالری سوزانده شده برای این تعداد قدم نیز به شما اعلام می‌شود.

استفاده از این قابلیت به‌طور ویژه برای ورزشکاران و افرادی که دانستن میزان تحرکشان در طول روز برایشان اهمیت دارد، بسیار کمک‌کننده خواهد بود. گام‌شمار به شما کمک می‌کند که بتوانید به وزن و شرایط جسمی ایده‌آل خود برسید.

شمارش‌گر نوری ضربان قلب

از جمله مهم‌ترین حسگرهای سلامتی، شمارش‌گر نوری ضربان قلب است. این سنسور با پایش جریان خون ارسالی توسط قلب شما ضربان قلبتان را در دقیقه اندازه‌گیری می‌کند. شمارش‌گر ضربان قلب، از نور برای بررسی سرعت جریان خون به هنگام عبور از مچ دست شما، استفاده می‌کند. در توضیح نحوه کار این سنسور، می‌توان گفت هنگامی که قلب می‌تپد، خون با فشار و سرعت زیادی به درون سرخرگ‌های بدن پمپاژ می‌شود. این فشار بالای خون، باعث می‌شود نور کمتری به درون حسگر منعکس شود و همین قضیه به عنوان یک ضربان تلقی می‌شود.

هرآنچه به قلب و نحوه‌ی کار این ماهیچه مربوط شود، هم جدی‌تر و هم نیازمند توجه بیشتری است. با پایش فعالیت قلب، در صورتی که تپش قلب داشته باشید یا قلبتان کندتر از حالت عادی بتپد، ضمن باخبری از عملکرد این اندام حساس، می‌توانید به پزشک متخصصتان مراجعه نمایید. به خاطر داشته باشید، حسگر سنجش ضربان قلب، تنها می‌تواند به عنوان یک منبع ساده مدنظر قرار بگیرد و نباید به نتایج آن به عنوان داده‌ی پزشکی استناد کنیم.

تا این قسمت از مقاله، دو مورد از مهم‌ترین انواع حسگرهای ساعت‌ های هوشمند معرفی شد. در ادامه، به سراغ حسگرهایی خواهیم رفت که ممکن است در ساعت‌های هوشمند قدیمی‌تر وجود نداشته باشند.

سنسور سنجش خواب

خواب به دلیل ارتباط با سایر فعالیت‌های بدن و تأثیر مستقیمی که از آن‌ها در طی ساعات بیداری دریافت می‌کند، همیشه یکی از پراهمیت‌ترین رویدادهای بدن بوده است. پس به همان میزانی که پایش وضعیت بدن در حالت بیداری اهمیت دارد، پایش و سنجش الگوی خواب شما نیز دارای اهمیت است. یکی از موارد بسیار مهم و تاثیرگذار در سلامتی، داشتن یک الگوی خواب منظم است. این موضوع که سنسور سنجش خواب یک ساعت هوشمند دقیقاً چه مواردی را می‌سنجد، همیشه برای کاربران جای سوال داشته است.

اولین موردی که یک حسگر سنجش خواب اندازه‌گیری می‌کند، مدت زمان یا به عبارت بهتر، طول دوره‌ای است که در ۲۴ ساعت شبانه‌روز، می‌خوابید یا بیدار هستید. بسیاری از ساعت‌های هوشمند قادرند بررسی کنند کیفیت خواب شما در طول شبانه روز در چه حدی بوده است. در موارد پیشرفته‌تر، حسگر سنجش خواب بررسی می‌کند که چه مدت زمانی در هریک از مراحل خواب قرار داشته‌اید.

بسیاری از ما، به دلیل اتفاقات و استرس‌هایی که در طول روز با آن‌ها سروکار داریم، در طول شب خواب راحتی نداریم. اطلاعاتی که در مورد خواب و بیداری شما توسط ساعت هوشمند جمع‌آوری می‌شود، بسیار مفید هستند. این اطلاعات می‌توانند در ارائه‌ی یک الگوی منظم استراحت و فعالیت توسط متخصصان به شما کمک کنند.

سنسور سنجش سطح اکسیژن خون (SPO2)

سنسور سنجش میزان اکسیژن خون با پایش رنگ خون، سطح اکسیژن موجود در آن‌ را تشخیص می‌دهد. خون با میزان اکسیژن کم که توسط سیاهرگ‌ها به قلب شما برمی‌گردد، رنگ قرمز تیره‌تری به نسبت خونی که از قلب خارج می‌شود دارد. همین تفاوت در رنگ خون، توسط حسگر مادون قرمز اندازه‌گیری می‌شود. نتایج حاصل از سنجش حسگر مادون قرمز، بر اساس تغییری که در ضربان قلب ایجاد می‌شود، میزان تخمینی سطح اکسیژن خون را به شما اعلام می‌کند. داده‌های حاصل از این حسگر می‌توانند در اندازه‌گیری فشارخون به شما کمک کنند.

سنسور ژیروسکوپ

این حسگر با اندازه‌گیری میزان انحراف یک جسم از جهت مورد نظر خود، برای تشخیص دقیق جهت حرکت به کار می‌رود. کار اصلی این حسگر حفظ جهت حرکت است و واضح‌ترین امکانی که برای شما فراهم می‌کند، چرخش ۳۶۰ درجه‌ای صفحه نمایش ساعت شما همزمان با تغییر جهت دست شماست. کاربرد دیگر این سنسور، در کنار دیگر سنسورها خصوصاً شتاب‌سنج مشخص می‌شود. به این صورت که، می‌تواند به تشخیص این‌که شما واقعاً درحال دویدن هستید یا صرفاً در یک محیط ثابت پیاده‌روی آهسته می‌کنید، بپردازد.

سنسور شتاب سنج سه‌محوری یکی از جالب‌ توجه‌ترین حسگرهای ساعت‌های هوشمند است. این سنسور می‌تواند حرکت را در سه جهت جلو، عقب و پایین تشخیص دهد. نتیجه‌ی کار این سنسور، جهت‌گیری بدن و تغییر در سرعت را تشخیص داده و تعیین می‌کند. به دلیل وجود این سنسور است که ساعت هوشمند شما متوجه می‌شود که در حال دویدن هستید یا پیاده‌روی می‌کنید. جهت پیاده‌روی شما به سمت جلو یا عقب نیز به کمک شتاب‌سنج قابل اندازه‌گیری است.

سنسور ارتفاع سنج

سنسور ارتفاع سنج هرنوع تغییری در ارتفاع را تشخیص می‌دهد. این حسگر تفاوت بین حالت بالارفتن از پله یا پایین رفتن از یک سطح شیب‌دار را از هم تشخیص می‌دهد و بر همین اساس به شمارش میزان کالری سوزانده شده نیز کمک می‌کند. ارتفاع‌سنج به کمک ژیروسکوپ، اطلاعات مفیدی در مورد میزان صعود شما به هنگام کوه‌نوردی، فراهم می‌کند.

سنسور Bioimpedance

سنسور بیوایمپدنس (Bioimpedance) مقاومتی را که سطح پوست شما در برابر جریان الکتریسیته خفیف باتری ساعت هوشمند از خود نشان می‌دهد، اندازه‌گیری می‌کند. این حسگر با سنجش مقاومت پوست شما در برابر کوچک‌ترین میزان جریان برق، به اندازه‌گیری ضربان قلب، خواب و تعداد تنفس شما به دیگر سنسورها کمک می‌کند. این جریان خفیف توسط الکترودهای شارژ باتری به سطح پوست ارسال می‌شوند.

سنسور ECG

از سنسور ECG که به تازگی به ساعت‌های هوشمند اضافه شده، برای تشخیص میزان جریان الکتریکی ارسالی قلب شما با هربار تپیدن استفاده می‌شود. تشخیص سیگنال قلب به کمک الکترودهای باتری اتفاق می‌افتد. با استفاده از این قابلیت، شما می‌توانید سنجش دقیق‌تری نسبت به فعالیت‌های قلب خود داشته باشید.

سنسور سنجش دمای پوست

این سنسور تغییرات جزئی در دمای بدن شمارا تشخیص می‌دهد. کارآیی این سنسور زمانی اهمیت پیدا می‌کند که دمای بدن شما به خاطر تب افزایش پیدا می‌کند. در دوران همه‌گیری کرونا، باتوجه به اهمیت ویژه‌ای که داغی بدن در تشخیص و زمان بهبود این بیماری دارد، وجود این سنسور می‌تواند به عنوان یک معجزه تلقی شود.

افزایش دمای بدن می‌تواند به دلایل دیگری هم اتفاق بیفتد. برای مثال، بانوان در زمان ورود به دوران قاعدگی، با افزایش دمای بدن مواجه می‌شوند. باخبری از این داغی بدن، به معنای پایش وضعیت بدنی بانوان است که به کمک آن بتوانند تغذیه و ورزش خود را تنظیم کنند.

سنسور تشخیص اشعه‌ی ماوراء بنفش

بعضی از ساعت‌های هوشمند، به یک حسگر دیگر به نام سنسور تشخیص اشعه ماوراء بنفش مجهز شده‌اند. این سنسور به تشخیص این موضوع که تابش نور خورشید در فضای بیرون از نظر میزان اشعه‌ی ماوراء بنفش تا چه اندازه مضر است، می‌پردازد. این سنسور به اشعه ماوراء بنفش ساطع‌شده از نور خورشید حساس است و آن‌را تشخیص می‌دهد.

در ادامه، انواع حسگرهای ساعت های هوشمند را که ممکن است قابلیت سلامتی نداشته باشند ولی در عملکرد گجت شما بسیار موثرند، معرفی خواهیم کرد:

سنسور مجاورت

سنسور مجاورت با تشخیص این‌که در حال استفاده از گجت هستید یا نه، صفحه نمایش گجت را روشن یا خاموش می‌کند. برای مثال، زمانی که ساعت هوشمندتان را جلوی صورتتان می‌گیرید، صفحه نمایش آن به طور خودکار روشن می‌شود. مزیت این سنسور، در مصرف باتری ساعت هوشمند شما قابل مشاهده است.

سنسور GPS

GPS سنسور شناخته‌شده‌ای برای همگان است. این سنسور در ردیابی طول مسیری که دویده‌اید، لوکیشن گجت و سنجش میزان فعالیت شما عمل می‌کند. این سنسور هم‌چنین در اپلیکیشن‌های راهنمای نقشه نیز عملکرد مثبتی دارد.

سنسور حرکت

سنسورهای حرکت ساعت یا دستبند هوشمند را قادر می‌سازند که باتوجه به نوع حرکت مچ دست شما، یک نوع مشخص از فعالیت را انجام دهند. برای نمونه، با دو بار تکان دادن مچ دست، تماس شما قطع می‌شود یا وقتی که دست شما حرکت دایره‌ای داشته باشد، کرنومتر روشن می‌شود. این قابلیت‌ها از قبل در تنظیمات گجت شما وجود دارند و معمولاً نمی‌توانید آن‌هارا مطابق تنظیمات شخصی خودتان شخصی‌سازی کنید.

سنسور مغناطیس سنج

عملکرد سنسور مغناطیس سنج در کنار GPS تکمیل و مشخص می‌شود. این سنسور به تشخیص دقیق عناصر لوکیشن شما و گاهاً مختصات جغرافیایی مکانی که در آن قرار دارید می‌پردازد.

سنسور نور محیط

اغلب ساعت‌های هوشمند و دستبندهای سلامتی سنسور نور محیط را دارند. با استفاده از این سنسور، گجت شما قادر است تا میزان روشنایی صفحه نمایش خود را بر اساس میزان نور محیط تنظیم کند. این قابلیت در واقع یک امکان ابتدایی است که علاوه بر کمک به دیدن صفحه نمایش در محیط‌های پرنورتر، مصرف باتری گجت را کنترل می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *